• June 3, 2023

Rrëfimi rrënqethës i të bυrgosurit të komunizimit: Na rrihnin duke qeshur, birυcat të tmᶒrrshme

Më 22 maj u përkujtua 50-vjetori i Re voltës së Spaçit, i b rgut famkeq që t orturoi qindra të b rgosur gjatë periudhës së regjimit komunist. Revolta e b urgut nisi më 21 maj të vitit 1973 dhe zgjati deri më datë 23 maj.HAP REK LAMEN ME POSHTE Per Iajmin e PIote. LEXO ME TEPER DUKE E HAP REK LAMEN DHE HAPE LAJMIN

Fatkeqësisht u shtyp dhunshëm, me ekzekutimin e 4 personave dhe ridënimin e 66 të bu rgosurve të tjerë që morën pjesë aktive në qëndrimin kundër drejtuesve të kampit. Pas revoltës në Spaç u shtua doza e dhunës dhe trajtimit çnjerëzor te të b urgosurit.

Jo shumë larg Spaçit, ishte dhe b urgu i Qaf Barit. Ky kamp u hap me të njëjtin qëllim, për nxjerrjen e mineralit të bakrit dhe piritit nga të bu rgosurit. Një prej të dënuarve që ka vuajtur mungesën e lirisë 2 herë në këtë kamp është Gjergj Hani. Ai na risjell në kujtesë vuajtjet që ka kaluar nga bu rgu i Qaf Barit, nga ajo çfarë ka mbetur nga rrënojat e atij vendi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *