• June 6, 2023

Dalja nga bυrgu e Saimir Tahirit alarmon SHBA për dështimin e reformës, pritet një rikthim në qeli pas vendimit të Gjykatës së Lartë, flasin ekspertët

Dalja nga bu rgu e ish-ministrit të Brendshëm Saimir Tahiri ka alarmuar Shtetet e Bashkuara të Amerikës, pasi arrestimi i tij ishte rasti i parë në të cilin një zyrtar i lartë dënohej që kur reforma në drejtësi u krijua. HAP REK LAMEN ME POSHTE Per Iajmin e PIote. LEXO ME TEPER DUKE E HAP REK LAMEN DHE HAPE LAJMIN

 

Ajo që duhet theksuar është se ky dënim i Tahirit erdhi falë pr esionit amerikan. Për të arritur në bu rgosjen e ish-ministrit, prokuroria dhe gjykata ka kaluar përmes një kalvari të gjatë përpjekjesh dhe pr esionesh politike.

Për 2 vite Ambasada Amerikane ndoqi me shumë interes procesin hetimor dhe gjyqësor ndaj tij duke dërguar përfaqësuesit e saj në sallën e gjyqit. Edhe seanca kur ai ishte i dënuari mori pjesë edhe një zonjë që përfaqësonte ambasadën, duke treguar edhe një herë se dënimi i Tahirit erdhi falë pr esionit të tyre.

Provat e prokurorisë ndaj Tahirit ishin shumë të pakta për ta implikuar atë në trafik dr oge apo përfshirje në një grup të strukturuar kriminal. Dënimi për shpërdorim detyre u dha pasi në kohën e Tahirit vendi ishte mbuluar nga kanabisi dhe dyshimet janë se ish-ministri e ka favorizuar një gjë të tillë. Por po të mos kishte pre sion amerikan, Tahiri nuk do të dënohej fare. Me daljen e tij nga bu rgu u duk qartë se dënimi i Tahirit është bërë për hir të komunitetit ndërkombëtar.

Rikthimi në qeli i Tahirit

Por sipas ekspertëve ligjorë, Tahirin e pret një skenar dhe më i fortë, pasi pr esioni i amerikanëve do të bëjë që të aktivizohet akuza për grup të strukturuar kr iminal. Prokuroria kërkoi dënimin e tij me 12 vite bu rgim, me akuzat e rënda: Trafik i na rkotikëve kryer në bashkëpunim në formën e grupit të strukturuar kr iminal; Pjesëmarrje në grup të strukturuar kr iminal dhe Kryerja e veprës në grup të strukturuar kr iminal. Por Apeli e akuzoi atë vetëm për shpërdorim detyre, duke qenë se sipas gjykatës, për shkak të lidhjeve të tij me vëllezërit Habilaj, të akuzuar për trafik të sasirave të mëdha të marijuanës nga Shqipëria drejt Italisë, ka favorizuar aktivitetin e tyre kr iminal.

Avokati Redi Ramaj i pyetur nëse ekziston mundësia e Tahirit për tu rikthyer në qeli, tha se vetëm nëse merret në konsideratë rekursi i prokurorisë. “Si çdo qytetar tjetër Tahiri duhet të lu ftojë për pafajësinë e tij. Nëse Gjykata e Lartë mbështet rekursin, kështu mund të gjejë të drejtën. Nëse refuzohet, ka pak hapësira. Rreziku është vetëm nëse merret në konsideratë rekursi i prokurorisë aty mund të ketë pasoja për të vuajtur dënim tjetër të mbetur”, tha Ramaj. Pra ekziston mundësia që Saimir Tahirin ta dënojnë për akuzën për grup të strukturuar kr iminal pasi çështja e tij në SPAK është ende e hapur dhe sipas ekspertëve ndërhyrja e ndërkombëtarëve do të jetë edhe më e ashpër. Ai mund të dënohet për 12 vite bu rg.

Manovra me fëmijët që e shpëtoi nga bu rgu

Një raport mjekësor që vërtetonte se bashkëshortja e Saimir Tahirit është sëmurë dhe për rrjedhojë ka vështirësi në përkujdesjen e fëmijëve ka shpëtuar nga bu rgu ish-Ministrin e Brendshëm, Saimir Tahiri. Çfarë ndikoi në vendim ishte një manovër e familjes Tahiri që i kishte kaluar fëmijët në kujdestari të Saimir Tahirit, një lëvizje që i dha gjykatës motivin e duhur për ta liruar ish-ministrin nga bu rgu. Gjykatësja Matilda Fetau ka vendosur që pjesën e mbetur të dënimit, prej 1 vit e 7 muaj, Tahiri ta vuajë në shtëpi dhe të kujdeset për fëmijët. Avokati i Tahirit shpjegoi se klienti i tij i plotësonte të gjitha kushtet për të vuajtur dënimin alternativ në shtëpi.

Mes të tjerash ai kishte dy fëmijët në ngarkim dhe për më tepër bashkëshortja e tij ishte e sëmurë. “Kur e kapin krizat, dhe kjo është e vërtetuar me një raport mjeko-ligjor, është në pamundësi për t’u kujdesur për fëmijët” tha avokati duke folur për bashkëshorten e Tahirit. Tahiri e ka vuajtur dënimin në bu rgun e Fierit dhe në bu rgun e Kosovës, në Lushnje.

Ish-ministri qëndroi përafërsisht rreth 16 muaj bu rg qeli. Sipas këtij vendimi, pjesën e mbetur të dënimit prej 1 vit e 8 muaj bu rg, ai do ta shlyejë në shtëpinë e tij në zonën e “Kodrës së Diellit” në Tiranë. Ai po ashtu mund të largohet nga banesa për nevoja të domosdoshme familjare, por vetëm pasi Shërbimi i Provës të jetë dakord. Ndërsa pjesa tjetër e dënimit prej 1 vit e 4 muaj është vuajtur nga Tahiri gjatë qëndrimit në bu rgun 313, në bu rgun e Fierit, në Rrogozhinë dhe së fundi në bu rgun e Bradasheshit në Elbasan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *