• June 15, 2023

Më në fund është zbuluar misteri më i madh i detit Adriatik! Çfarë nënkuptojnë unazat perfekte në fund të detit dhe cila është arsyeja ?

Shkencëtarët kanë zbuluar sekretin e një prej fenomeneve më misterioze të oqeaneve dhe deteve. Bëhet fjalë për 28 rrathë me formë perfekte që u shfaqën në fund të detit Adriatik në bregdetin e Kroacisë.

 

 

Diametri i çdo rrethi është rreth 50 metra, të gjithë janë të vendosur në një distancë të barabartë nga njëri-tjetri dhe nga bregu. Shkencëtarët danezë arritën të shpjegojnë këtë fenomen dhe zgjidhja e kënaqi komunitetin shkencor.

Cilat janë këto rrathë? A janë të rrezikshëm?
Pamjet e publikuara tregojnë ishullin kroat Dugi Otok. Jo shumë larg bregut, nën ujin e detit Adriatik, fshihen unaza perfekte me të njëjtin diametër.

Rrathë të pazakontë u zbuluan rastësisht nga ekologët vendas. Pasi e shqyrtuan më nga afër zbulimin, shkencëtarët u mahnitën.
Unazat misterioze nënujore kanë intriguar studiuesit. Një numër shkencëtarësh menjëherë parashtruan një version të origjinës artificiale të rrathëve. Dyshohet se gjurmë të tilla në shtratin e detit mund të shfaqen për shkak të gjuetarëve të paligjshëm që gjuanin peshk me dinamit.
Kishte versione të tjera. Disa shkencëtarë pohuan se unazat nënujore u formuan si rezultat i kërkimit të naftës. Të tjerë e lidhën shfaqjen e rrathëve me disa eksperimente të fshehta ushtarake. Por asnjë nga këto hipoteza nuk u konfirmua. Pra, nga erdhën rrathët krejtësisht të barabartë në fund të detit Adriatik?


Unaza të ngjashme misterioze u zbuluan në bregun e një prej ishujve japonezë në vitin 1995. Duke studiuar shtratin e detit, zhytësit panë një rreth të përkryer të barabartë me një diametër prej rreth dy metrash. Në qendër shtrihej rërë e pastër dhe e butë. Gjatë viteve të ardhshme, unaza të tilla u ndeshën nga zhytës të tjerë në thellësi prej dhjetë deri në tridhjetë metra. Për një kohë të gjatë, origjina e qarqeve nënujore në Detin e Japonisë mbeti një mister.

Në vitin 2011, zhytësit arritën të kapnin autorin e figurave misterioze. Doli të ishte një peshk i vogël nga familja pufferfish.
Por peshq të tillë nuk gjenden në bregdetin e ishullit kroat të Dugi Otok. Prandaj, sipas shkencëtarëve, rrathët në detin Adriatik kanë një origjinë krejtësisht të ndryshme.

Unazat misterioze nënujore, që shihen në brigjet e Kroacisë, kanë interesuar shumë shkencëtarë nga vende të ndryshme. Duke u përpjekur për të gjetur një të dhënë, studiuesit hasën në një artikull rreth gjurmëve të ngjashme të vendosura pranë ishullit danez Mon. Rrathë të pazakontë me një diametër prej rreth 15 metrash u zbuluan aksidentalisht nga turistët në vitin 2008. Më pas lajmet për figurat misterioze nënujore u shfaqën në faqet e shumë botimeve evropiane.

Por të gjitha këto versione nuk i rezistuan shqyrtimit të shkencëtarëve. Sekreti i shfaqjes së rrathëve nën ujë u zbulua vetëm në vitin 2014. Biologët danezë studiuan me kujdes gjurmët e gjetura në shtratin e detit dhe arritën në një përfundim të bujshëm. Doli që unazat e përkryera të njëtrajtshme u shfaqën falë … barit të ngjalës. Është një bimë shumëvjeçare që rritet në ujë të cekët.
Në mënyrë të ngjashme u shfaqën edhe rrathët e gjetur në bregdetin e Kroacisë. Vetëm atje një lloj tjetër bari u përfshi në krijimin e unazave – e ashtuquajtura posidonia oqeanike. Sipas biologëve, për bimët, rrathë të tillë shërbejnë si një lloj strukture mbrojtëse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *