• June 18, 2023

Kisha e Pierre (Shën Pjetrit) dhe rrënojat e Kalasë së Hatajit nuk u prekën fare nga lëkundjet me magnitudë 7.7 dhe 7.6 ballë.VIDEO

Në Hataj, ku ndodhi shkatërrimi më i madh i tërmeteve me qendër Kahramanmaraş, kisha e parë shpellore në botë St. Pierre dhe rrënojat mijëravjeçare të Kalasë së Hatajit nuk u dëmtuan nga tërmeti.

 

 

Në Hataj, e cila është një nga qendrat ku tërmeti shkaktoi më shumë dëme, në bashkëpunim me shtetin dhe qytetarët po kryhen intensivisht aktivitetet e kërkim-shpëtimit dhe të ndihmës. Paralelisht me përpjekjet e kërkim-shpëtimit, vijojnë operacionet e largimit të mbeturinave në qendër të qytetit, ku janë pësuar shkatërrime të mëdha.
Dy monumente të rëndësishme historike të Hatajit, ku u përjetuan shkatërrime të mëdha pas tërmetit, St. Kisha e Pierre (Shën Pjetrit) dhe rrënojat e Kalasë së Hatajit nuk u prekën fare nga lëkundjet me magnitudë 7.7 dhe 7.6 ballë.
E ndërtuar në vitet 29-40 pas Krishtit, St. Kisha Pierre ndodhet në shpatin perëndimor të malit Stauris (Mali Haç) në rrugën Antakya-Reyhanlı. Kisha, e cila përbëhet nga një shpellë me thellësi 13 metra, gjerësi 9,5 metra dhe lartësi 7 metra e gdhendur në shkëmbinj në shpatin e malit, konsiderohet si “kisha e parë shpellore” në botë. Shpella, e cila besohet të jetë vendi ku Shën Pjetri, një nga dymbëdhjetë apostujt e Jezusit, predikoi për herë të parë dhe u shpall “Vend pelegrinazhi” nga Papa Pali VI në 1963, konsiderohet si një nga kishat më të vjetra të krishterimit. .

Kalaja e Hatajit, e cila është rrënojat e dyta që nuk pësuan as dëmtime në tërmetin e madh, është ndër strukturat e rëndësishme të botës, e themeluar nga Seleucos I. Nikator, një nga gjeneralët e Aleksandrit të Madh, në vitin 300 p.e.s. Muret e Kalasë së Hatajit, e cila u zgjerua me shtesat e bëra në periudhën romake dhe bizantine dhe arriti një gjatësi prej 23 mijë e 600 metrash, njihen si muret më të gjata të qytetit në Turqi pas mureve në Stamboll.

Duke qëndruar pranë Hatajit, ku tërmeti shkaktoi dëmet më të mëdha, St. Kisha e Shën Pierre dhe rrënojat e Kalasë së Hatajit u panë gjithashtu nga ajri me një dron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *